Drie vragen om te bepalen of je een ideale baan hebt

Een groot deel van je tijd (en dus je leven) breng je op je werk door. Geen wonder dus dat je het liefst doet wat bij je past, waarbij je in je element zit. We vragen ons allemaal wel eens af of we op onze plek zitten in onze huidige baan. En toch is het lastig om hier achter te komen! Vaak heb je het erover met vrienden of collega’s en ga je ondertussen gewoon door met waar je mee bezig bent. Omdat keuzes maken eng is, omdat we gewend zijn aan wat we doen, of omdat het eigenlijk wel z’n gangetje gaat. Mocht je toe zijn aan een reflectiemoment, dan kunnen deze drie vragen je op weg helpen.

1) Doe ik werk wat voor mij betekenisvol is? De invulling van betekenisvol is voor iedereen anders. Sta eens stil bij wat voor jou echt belangrijk is. Welke waarden streef je na in je leven en zie je hier iets van terug in je werk?

2) Word ik uitgedaagd? Er is hierbij een verschil tussen regelmatig uitgedaagd worden en onder continue druk (lees stress) staan. Gezonde uitdaging is werk waarbij je nog nieuwe dingen kan leren, soms creatief moet zijn in het bedenken van oplossingen, zo nu en dan uit je comfortzone stapt. Het aangaan van uitdaging zorgt ervoor dat je energie krijgt in je werk. Als je niet meer geprikkeld wordt in wat je doet dan kan dat veel energie kosten.

3) Hoe is de relatie met mijn collega’s (en klanten)? Zijn het mensen waarin je dingen van jezelf terugziet, waarbij je jezelf kunt zijn? Spendeer je graag tijd met je collega’s, kan je wat van ze leren, begrijpen ze je?

Als je alle drie de vragen positief kan beantwoorden dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar laten we zeggen; twee vragen is ook al heel mooi. Want ken jij veel mensen die de ideale baan hebben gevonden? Als je maar een van de drie vragen kan bevestigen dan is het tijd om actie te ondernemen. Want leuke collega’s hebben, maar verder geen betekenis of uitdaging in je werk ervaren is op de lange termijn niet bevredigend. Heel veel uitdagingen tegenkomen in een baan die inhoudelijk niet betekenisvol voor je is, zonder fijne collega’s om je heen, waarschijnlijk ook niet.

Mocht uit bovenstaande blijken dat het tijd is voor actie, dan wil dit niet meteen zeggen dat je weg moet bij je werk. Je kan in gesprek gaan met je collega’s en leidinggevende, en aangeven waar je behoefte aan hebt. Je kan onderzoeken welke stappen je kunt zetten zodat je werk weer beter bij jou past. En je kan ook anders tegen je werk aan leren kijken. Wil je weten hoe en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Een coach kan je helpen bij het helder krijgen van je waarden en je talenten, zodat je weer de goede richting op kan gaan.

Scroll naar boven